ZAPIEKANA KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM I BAKALIAMI
04:32Zapiekanka jest bardzo prosta w wykonaniu i świetnie smakuje nawet na zimno, więc jest również alternatywą do pracy (jeśli mamy dość kanapeczek, sałateczek i innych takich).
Składniki:
* pół szklanki kaszy jaglanej (1 woreczek)
* 1 jabłko (następnym razem wezmę 2)
* garść orzechów laskowych
* łyżeczka cynamonu
* garść żurawiny
* łyżeczka cynamonu
* garść żurawiny
* łyżeczka miodu
Kaszę prażymy na patelni (aż poczujemy zapach przyprażonych orzechów) po czym płuczemy ją w wodzie, by pozbyć się gorzkiego smaku.
Następnie tradycyjnie ją gotujemy ok. 15 minut w wodzie (w proporcjach 2 szkl. wody na 1 szkl. kaszy).
Gdy kasza się gotuje przystępujemy do krojenia jabłek (następnym razem jedno jabłko pokroję w kostkę, a kolejne zetrę na tarce o dużych oczkach i wymieszam z kaszą:)) Jabłka mieszamy z bakaliami i dosładzamy miodem.
Gdy kasza jest gotowa układamy warstwami w naczyniu żaroodpornymi na przemian kaszę i jabłka z bakaliami obsypując całość cynamonem.
Górę można ładnie przystroić (jeśli ktoś ma wenę, u mnie ciągle jej brak, jedzenie jest do wpałaszowania a nie do wyglądania;)
Górę można ładnie przystroić (jeśli ktoś ma wenę, u mnie ciągle jej brak, jedzenie jest do wpałaszowania a nie do wyglądania;)
Po tym czasie nasze danie jest gotowe :)
SMACZNEGO :)
Obiecuję, że kolejny post już nie będzie dotyczył żarcia :P
0 komentarze