WIELKANOCNE WYPIEKI

07:03

Witajcie!
Już w kraju, z całą masą niesamowitych wrażeń i z całym mnóstwem zdjęć i filmów z Tajlandii, dlatego post z relacją z podróży (a tym samym moim ujawnieniem się:)) będzie musiał jeszcze chwilkę poczekać.
Święta za pasem - przeraża mnie fakt, że nic, ale to kompletnie nic nie jest zrobione w tym kierunku u nas w domu. Syf, mnóstwo prania, nieumyte okna, zero dekoracji - istny dramat!! Dlatego trzeba się ogarniać i to raz dwa!
Dziś chciałam wrzucić przepisy, z których zamierzam skorzystać przy okazji wypieków wielkanocnych. Oczywiście z pomocą przychodzi NIEZAWODNA Dorota Świątkowska autorka bloga MojeWypieki oraz portal gotujemy.pl.



Składniki na ciasto kruche:
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko

Dodatkowo:

gwiazdki z mlecznej czekolady

Na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. 
Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Sos czekoladowy mleczny:
100 g mlecznej czekolady, posiekanej
40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.

Sos czekoladowy biały:
50 g białej czekolady, posiekanej
20 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.
Na wystudzony mazurek wylać sos z mlecznej czekolady, rozprowadzić. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami. Schłodzić.


Składniki na babkę kakaową:
200 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
250 g mąki pszennej
50 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać. 
Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce.
Wystudzoną babkę pokroić na kromki. W każdej kromce foremką wyciąć kształt zajączka. (Ścinki można zamrozić i wykorzystać do bajaderek lub cake popsów).
Następnie przygotować białe ciasto według przepisu poniżej.

Składniki na babkę waniliową:
200 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać. 
Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę ciasta, następnie w formie poukładać zajączki, jak na zdjęciu. Resztę formy wypełnić białym ciastem całkowicie przykrywając zajączki. 
Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie, następnie na kratce. Polukrować.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 - 4 łyżki wrzątku lub soku z cytryny

Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.



Składniki na około 26 sztuk mini - babeczek:
120 g masła
110 g drobnego cukru do wypieków z wanilią
2 duże jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki advocaatu (45 ml)

Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
3/4 szklanki lemon curdu (cytrynowego kremu)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Wlać advocaat i wymieszać. 
Formę do mini - muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek wypełniając je prawie do pełna (najłatwiej jedorazowym rękawem cukierniczym z odciętym rogiem). 
Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 15 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Wykonanie
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1cm tylką. Wycisnąć na wierzch mini - babeczki formując okrąg. Na sam środek, również z rękawa cukierniczego, wycisnąć 1 - 1,5 łyżeczki lemon curdu.

Orzechowe koszyczki wielkanocne 


Składniki

Koszyczki:
300g mąki
200g zimnego masła
200g mielonych orzechów
8 łyżek cukru
2 jajka

Krem:

300ml śmietanki 30%
10 łyżek masła orzechowego
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

Orzechy w kolorowej polewie

Przygotowanie:

1. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy mąkę, zmielone orzechu, cukier i jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce minimum 1h. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5cm i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Kółkami wylepiamy formę na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi ich 12. 3. Z pozostałego ciasta formujemy "wałeczki" o długości około 10cm. Formujemy je na kształt podkowy tak by pasowały się do średnicy koszyczków. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 4. W pierkaniku rozgrzanym do 180 stopni pieczemy najpierw koszyczki, następnie "podkowy". Każde z nich przez około 15 minut, aż się zarumienią. Studzimy. 5. Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do szprycy i wyciskamy na tartaletki. Układamy po 3-4 kolorowe orzechy. "Podkowy" układamy na górę by uzyskać kształt koszyka. Chłodzimy w lodówce.






A wy pieczecie coś na Święta? Może macie jakieś sprawdzone przepisy, którymi chcielibyście się podzielić? Oczywiście gdy tylko wypieki będą gotowe pochwalę się moim wykonaniem, które 


You Might Also Like

0 komentarze