OCET JABŁKOWY - TO DZIAŁA !

11:52


Już kiedyś stosowałam ocet jabłkowy i poznałam się na jego wspaniałych właściwościach. Dziś postanowiłam dokonać zakupu (kupuję ten rossmannowski bio - jak na zdjęciu) i od jutra pić na czczo miksturkę z octu jabłkowego i miodu.

Angielskie powiedzenie mówi "an apple a day keeps the doctor away" więc dlaczegoż by nie dorzucić do tego octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Już w starożytności czy medycynie ludowej znali jego lecznicze właściwości, jednak dziś już nawet naukowcy potwierdzają, że warto się z nim zaznajomić, a dietetycy namawiają do jego częstego stosowania.

Co w nim jest takiego niezwykłego?

Oto kilka powodów dla których warto pić ocet jabłkowy:


  • przyspiesza przyswajanie się cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2
  • podnosi "dobry", a obniża "zły" cholesterol
  • obniża poziom trójglicerydów
  • wspomaga oczyszczanie organizmu
  • wzmacnia odporność
  • poprawia stan zdrowia alergików
  • dodaje energii ludziom cierpiącym na zespół chronicznego zmęczenia
  • obniża poziom węglowodanów
  • przyspiesza trawienie
  • reguluje perystaltykę jelit
  • kontroluje równowagę zasadowo - kwasową organizmu
  • przyczynia się do spadku wagi  - wśród badanych osób zauważono po 12 tygodniach codziennego zażywania octu jabłkowego wyraźny spadek wagi, redukcję tkanki tłuszczowej, brak efektu jo-jo




Kup lub zrób




Ocet jabłkowy jest dostępny prawie wszędzie - ważne by czytać jego skład i być pewnym, że jest on tylko pochodzenia naturalnego. Tak więc bez zbędnego wysiłku możemy udać się do Rossmanna właśnie po ten, sprawdzony już ocet jabłkowy (dziś w cenie 6,99zł) :


Jeśli jednak nie macie zaufania do sklepowych wyrobów lub też chcecie zrobić go sami - nic prostszego. Myjemy 1kg jabłek, kroimy je wraz ze skórkami i ogryzkami na małe kawałki lub trzemy je na tarce na grubych okach. Następnie wkładamy wszystko do dużego słoika, zalewamy 1 litrem wody i słodzimy 4 łyżkami miodu. Słoik zatykamy płótnem lub gazą, zamykamy szczelnie i chowamy w chłodne miejsce na 4 tygodnie do czasu gdy przestanie się pienić (możemy od czasu do czasu przemieszać go drewnianą łyżką). Ocet powstaje w wyniku fermentacji, która dokonuje się za sprawą bakterii z rodzaju Acetobacter. Ma charakterystyczny jabłkowy zapach i złocisty kolor.

A teraz dawkowanie!

Wieczorem mieszamy łyżkę octu z łyżeczką miodu w małej ilości wody. Odstawiamy na całą noc. Rano dolewamy wodę (może być zimna mineralna lub stygnąca przegotowana) i pijemy miksturkę 30 minut przed posiłkiem.
Z czasem dawkę możemy zwiększać do 3 łyżek :)

You Might Also Like

0 komentarze