NIE DAJ SIĘ GRYPIE ZIMĄ!

09:36

Jako, że zima zbliża się wielkimi krokami, a okres wzmożonej zachorowalności już nadszedł myślę, że warto pomyśleć jak uchronić się przed grypą, czy innymi chorobami. Kiedyś wychodziłam z założenia, że najlepszym sposobem jest łykanie Rutinoscorbinu (baaardzo wygodna sprawa), jednak z wiekiem dojrzewam do tego, że chyba jednak lepiej dać z siebie trochę więcej i korzystać do dobrodziejstw natury. Dlatego przed wami lista 10 warzyw i owoców, którymi warto zajadać się zimą!


CZOSNEK
Jest najsilniejszym antybiotykiem występującym w naturze. Jeśli będziemy spożywać go regularnie unikniemy infekcji, przeziębień i objawów grypy. Czosnek również zalecany jest w profilaktyce  chorób naczyniowo - sercowych, obniża on cholesterol, rozrzedza krew i zmniejsza ciśnienie. Wiele możemy przeczytać także o profilaktyce nowotworowej czosnku.


CEBULA
Najlepsza w okresie wzmożonej zachorowalności. Idealny postrach chorób. Cebula podnosi odporność, poprawia trawienie i zapobiega zaparciom, obniża poziom złego cholesterolu, a także cukru we krwi. Myślę, że każdy z nas pamięta cudowne miksturki naszych babć i mam właśnie na bazie cebuli. Kto wie, może nadal je stosujecie, tak jak ja - kroję cebulę w talarki, przesypuję cukrem i po kilku godzinach mamy naturalny syropek na kaszel!


BURAK
Buraki wzmacniają odporność, dodają energii i zwalczają objawy grypy. Sok z kiszonych buraków jest naturalnym specyfikiem zwalczającym anemię. Buraki poprawiają stan krwi, wypłukują z organizmu kwas moczowy, mają też właściwości antyrakowe. UWAGA! Buraków powinni unikać diabetycy - znajduje się w nich sporo cukru!


KAPUSTA KISZONA
Dzięki zakwaszeniu kapusty otrzymujemy bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają pracę jelit, hamują stany zapalne, procesy gnilne, zatrzymują rozrost szkodliwych bakterii i drożdżaków. Niestety kapusta dostępna w sklepie bardzo często jest pasteryzowana i pozbawiona cennych bakterii, zdarza się, że jest zakwaszana octem, przez co omija się proces fermentacji. Kapustę możemy spożywać w każdej postaci. Zawiera ona witaminy B,A,C i K oraz rutyny flawonoidu o działaniu uelastyczniającym naczynia krwionośne. Rutyna wpływa również na obniżenie toksyczności utlenionego cholesterolu dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób naczyniowo - sercowych.


ZIEMNIAKI
Niemalże polskie warzywo narodowe, które oferuje sporą porcję zdrowia. Są one źródłem witamin C, B, żelaza, potasu oraz magnezu. Są lekkostrawne i polecane przy dolegliwościach żołądkowych.


CZARNA RZEPA
Znamy ją głównie jako składnik szamponów wzmacniających, jednak rzepa korzystnie wpływa również na trawienie, jest warzywem o działaniu grzybo- i bakteriobójczym. Zawiera witaminy C, B1, B2 i sole mineralne tj. magnez, potas, żelazo, wapń i siarka. Wspomaga walkę z kaszlem i zapaleniem dróg oddechowych. 


GRUSZKA
Gruszki zawierają wiele substancji odżywczych oraz składników mineralnych, tj. fosfor, potas, wapń, magnez, miedź, żelazo, jod czy bor. Są również wspaniałym źródłem witamin A, B1, B2, C i PP. Polecam gruszki podczas problemów trawiennych i zatruciach pokarmowych. Ponadto, gruszki działają przeciwgorączkowo i łagodzą objawy grypy. 


JABŁKO
Angielskie przysłowie mówi: "an apple a day keeps the doctor away" i nie bez powodu. Jabłko zawiera prawie wszystkie witaminy (A, C, D, E, K, B) oraz cenne minerały. Najlepiej spożywać je surowe i nieobrane.


DZIKA RÓŻA
Po aceroli to najbogatsze źródło witaminy C, dodatkowo znajdziemy również wit. A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy, flawonoidy (działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze) i olejki eteryczne. W okresie zimowym wzmacnia organizm, a także wspomaga leczenie chorób wątroby, stawów, nerek i przewodu pokarmowego. 


CZARNY BEZ
Czerny bez zbawienny jest przy przeziębieniu. Również przebija cytrusy jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Obok aronii stanowi największe źródło antocyjanów ( silne utleniacze o działaniu przeciwrakowym, przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym). Ma działanie przeczyszczające i moczopędne. Dobrze wpływa na kondycję naczyń krwionośnych oraz przeciwdziała rozwojowi miażdżycy oraz wrzodów.
UWAGA! Czarny bez należy poddać obróbce, jagody czarnego bzu spożywane na surowo są TRUJĄCE!

You Might Also Like

0 komentarze