ŚWIĄTECZNE WYPIEKI

07:01

Dziś chciałam się z wami podzielić przepisami, z których korzystam w tym cudownym, świątecznym okresie by umilić ten czas jeszcze bardziej:) Zawsze panikę podczas pieczenia uspokaja autorka cudownych wypieków, które znaleźć możemy na www.mojewypieki.com, to właśnie z tej strony dziś podsyłam wam przepisy. Sama sprawdzałam, nie tylko te, i zawsze wszyscy padają z zachwytu. Pani Dorota Świątkowska jest mistrzynią w swoim fachu, wydała też książkę ze swoimi przepisami, która może okazać się świetnym pomysłem na prezent (właśnie ją znajdzie pod choinką moja teściowa ;) ). Książka dostępna w Empiku w cenie 59,90 zł.



Muffinki czekoladowo-korzenne z powidłami

Składniki na 12 babeczek:
  • 2/3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • pół szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 - 1 szklanka powideł śliwkowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł:

Muffinki czekoladowo-korzenne z powidłami
Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Polewa z mlecznej czekolady:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g masła
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Pełną małą łyżeczkę rozprowadzić po każdej babeczce.
Dowolnie udekorować.
Smacznego :-).
Muffinki czekoladowo-korzenne z powidłami


Choinki z piernika
Składniki na około 14 choinek:
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka miodu
  • 1 duże jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej (odjąć 2 - 4 łyżki dodając w to miejsce kakao*)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki domowej przyprawy korzennej
  • szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę, kakao*, sodę, przyprawę korzenną, sól, wymieszać i odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem, na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować (jeśli miód jest w postaci stałej, najpierw podgrzać, przestudzić). Dodać jajko i zmiksować, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, zmiksować lub wyrobić do otrzymania gładkej, elastycznej masy.
Z otrzymanej masy uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 - 4 godziny lub całą noc.
Po schłodzeniu odrywać część masy piernikowej i wałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać różnej wielkości gwiazdki, kwiatki (jak tu) lub okrągłe kształty.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 minut, najmniejsze kształty około 4 - 5 minut (w zależności od wielkości foremek). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski:
  • 4 białka
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W misie miksera ubić białka, na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Na sam koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii.
Formować choinki: na każdy upieczony pierniczek, od największego zaczynając kłaść łyżkę lukru królewskiego (lukru nie żałować, wtedy lepiej wyglądają ;-), rozprowadzając po powierzchni piernika i przykrywając kolejnym. Z ostatniego, najmniejszego pierniczka zrobić gwiazdę umieszczając ją na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru. Zapakować na prezenty :-).
Choineczki nie są duże, każda razem z gwiazdką na szczycie ma około 9 cm wysokości (wszystko zależy od ilości foremek w komplecie).
Smacznego :-).
* niekoniecznie - tylko dla ciemniejszego koloru pierniczków
Choinki z piernika

Ciasteczka żurawinowe - moje ulubione 
Ciasteczka z żurawinami i czekoladą
Składniki na około 25 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 145 g masła
  • 2/3 szklanki jasnego brazowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mlecznych czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub posiekanej mlecznej czekolady
  • pół szklanki świeżych żurawin, z grubsza posiekanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cynamon, sodę, sól; odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajko, dalej ucierając. Dodać ekstrakt z wanilii i ucierać. Do masy wsypać płatki owsiane, odłożone wcześniej suche składniki i zmiksować. Na sam koniec dodać czekoladę i żurawiny, wymieszać.
2 płaskie blachy do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką porcje ciasta i układać na blaszkach, w sporych odstępach od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 16 minut, aż brzegi ciasteczek zaczną się złocić. Wyjąć, przestudzić na blaszce (ciasteczka będą miękkie), następnie przenieść na kratkę.
Dodatkowo:
  • 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady, połamanej
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Udekorować ciasteczka zygzakami z czekolady, używając łyżeczki lub odciętej końcówki jednorazowego worka cukierniczego. Pozostawić na godzinę do zastygnięcia czekolady.
Można przechowywać do 7 dni, w szczelnym pojemniku.
Smacznego :-).
Ciasteczka z żurawinami i czekoladą

Muffinki Rudolfy - prawdziwa frajda dla dzieci :) 
Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy
Składniki na 28 babeczek:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu
  • 230 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon - przesiać.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników.
Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Krem:
  • 600 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru (lub wg uznania)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by jej nie 'przebić'). Dodać serek mascarpone, pastę waniliową i wymieszać łyżką.
Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.
Ponadto:
  • duże precelki (Lidl)
  • oczy - białe groszki (w UK - "snowbolls" z Asdy), źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
  • wiśnie kandyzowane na noski
Udekorować babeczki.
Smacznego :)
Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy
Źródło : www.mojewypieki.com

You Might Also Like

0 komentarze