PYSZNE, ZDROWE I SZYBKIE POMYSŁY WYSZPERANE W NECIE :)
01:20
1. GRANOLA
Granola jest moją ulubioną przekąską. Zaspokaja moją "cukrzycę" w 100% :) Ja sama przygotowuję ją z przepisu jadłonomii :
Składniki na duży słój:
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 1/2 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypać do miski, wlać syrop i wszystko delikatnie mieszać drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i na koniec posypać cynamonem. Piec przez 20 - 30 minut, w tym czasie można dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie.
- Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z jogurtem, ulubionym mlekiem lub świeżymi owocami.
A oto ściąga jak można zrobić pyszny i bardzo efektowny deser z granolą, jogurtem i naszymi ulubionymi owocami!
Ja osobiście w pracy nie szaleję aż tak, jak jest to przedstawione na naszej ściądze. Warstwami przekładam jogurt naturalny na zmianę z granolą, a na górę wysypuję np. maliny czy borówki.
2. ZDROWE KOKTAJLE
Poniżej bardzo szybka podpowiedź jak skomponować własny zielony koktajl ! Wystarczy wybrać odpowiednie warzywo + ulubiony owoc + odpowiednio wodę, mleko czy jogurt i nasz koktajl jest gotowy.
Sama ze ściągi jeszcze nie korzystałam, ale przymierzam się, więc jak tylko odkryję zestaw idealny to dam znać :)
3. KASZA JAGLANA
Kasza jaglana, jedna z najzdrowszych kasz (Jest lekkostrawna, wzmacnia pracę jelita grubego, odkwasza, oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii, wpływa na przemianę materii. Zawiera cynk, który jest ważny dla regeneracji organizmu, krzem co poprawia przemianę materii, wzmacnia włosy i paznokcie, żelazo, potas. Posiada wysoki poziom białka i węglowodanów złożonych).
Może być stosowana jako element wytrawnego posiłku, jak również deseru, i tutaj obok granoli jest moim zbawieniem gdy mam ochotę na coś na ząb :) Możemy ją spożywać zarówno na śniadanie, obiad jak i deser, jest mega uniwersalna i banalna w przygotowaniu.
Bardzo poleca ją na swoim blogu Anna Lewandowska hpba.pl i podsyła wiele przepisów :)
Składniki
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- ulubione owoce (starte jabłko, maliny, banany, borówki,itp.)
- bakalie jeśli lubicie
- łyżeczka miodu
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i gotowe :)
0 komentarze